19/11/06

Linda & Syed Aiman layari perkahwinan kedua


Oleh NIEZAM ABDULLAH

TermeterAi juga kasih yang dibina biarpun sejarah lama membawa duka. Biarpun terluka, tidak bererti kasih yang terputus itu akan terus terputus tanpa ada pengganti buat selama-lamanya.

Cinta Linda Rafar dan bakal suaminya Syed Aiman Syed Mahmud yang dipupuk akhirnya membawa ke jenjang pelamin.

Pada 2 Disember ini, kedua-dua mereka akan disatukan sebagai suami isteri selepas sekian lama memegang status kembali ‘solo’.

Bercerita mengenai rumah tangga, Linda dan Aiman suatu ketika dahulu tidak pernah membayangkan mereka akan menemui pengganti selepas berpisah dengan pasangan masing-masing. Itulah namanya jodoh yang ditentukan oleh Ilahi.

“Memang... kami tidak pernah menyangka untuk merasai perkahwinan buat kali kedua,’’ kata Linda. Linda atau nama sebenarnya Azlinda Rafar, 27, pernah kecundang di dalam rumah tangganya dengan pelumba kereta terkenal Keifli Othamn selepas melayari hidup sebagai suami isteri selama lima tahun.

Hasil perkahwinan itu Linda dikurniakan dua cahaya mata iaitu Rezaril Keiflin, 6, dan Rezaimen Keiflin, 3. Selepas dua tahun berpisah, kedua-dua anak itu berada di bawah penjagaan Linda.

Begitu juga dengan Aiman yang menduda sejak enam tahun lalu. Dia hanya sempat merasai kemanisan sebagai suami kepada Zulina Razali selama setahun.

Hasil perkahwinan itu mereka dikurniakan seorang anak perempuan yang berada di bawah jagaan bekas isterinya itu. Apa yang menyebabkan Linda dan Aiman berpisah itu ada sebab tersendiri yang disimpan di pintu hati masing-masing.

Namun, naluri sebagai manusia untuk mendirikan rumah tangga tetap terbuka antara kedua-dua mereka.

Pengalaman yang menyebabkan hidup mereka kecundang di dalam rumah tangga itu sebenarnya membawa pengertian yang cukup bermakna untuk Linda dan Aiman membuka lembaran baru sebagai suami isteri Disember nanti.

Adakan majlis serba sederhana

Linda dan Aiman mengikat tali pertunangan pada 11 Ogos lalu dengan hantaran perkahwinan mereka RM11,111.11.

Mengikut cerita Linda, dalam perkahwinan kedua ini mereka ingin bersederhana. Selepas majlis nikah yang dijadualkan di Masjid Shah Alam, mereka akan diraikan untuk majlis persandingan di rumah pengantin perempuan di Seksyen 9, Shah Alam.

“Pada majlis persandingan, dijangkakan 1,000 tetamu akan datang termasuk rakan-rakan artis yang akan Linda jemput.

“Seminggu selepas itu pula majlis resepsi untuk VIP, wartawan dan artis akan diadakan secara tertutup di Hotel Concorde, Shah Alam.

“Semuanya kami adakan serba sederhana tetapi dijangka meriah dengan kehadiran kawan-kawan,’’ kata Linda.

Seperti pertama kali kahwin

Perpisahan di dalam rumah tangga merupakan peristiwa yang sukar untuk dilupakan kedua-dua mereka. Namun begitu dalam perkahwinan kedua ini, Linda dan Aiman tetap merasakan mereka seperti pertama kali ingin melangsungkan perkahwinan.

Bagi lelaki yang berusia 31 tahun ini, perkahwinan keduanya betul-betul diaturkan dengan sempurna berbanding perkahwinan pertama dahulu.

Walaupun pernah rasa serik untuk mencari calon isteri namun selepas enam tahun menduda, hatinya tiba-tiba terbuka untuk menjadikan Linda sebagai suri di dalam rumah tangganya.

“Pertama kali kahwin dulu majlis persandingan saya tidak begitu teratur dengan baik. Biasalah ketika itu masih muda selain tidak mempunyai sumber kewangan yang banyak untuk mengadakan majlis yang meriah.

“Kali ini saya sudah bersedia sepenuhnya untuk melaksanakan majlis. Sebab itulah saya rasakan perkahwinan ini seperti perkahwinan pertama saya,’’ kata Aiman.

Perkahwinan ini pula bagi Linda walaupun tidak semeriah seperti majlis pertamanya dengan Keifli dahulu tetapi ia mempunyai kelainan.

Selepas dua tahun hidup solo, Linda tidak pernah memikirkan lagi sama ada dia akan naik pelamin atau tidak tetapi ternyata, jodohnya masih ada.

“Linda tak sangka akan berkahwin kali kedua kerana selepas berpisah dengan Keifli, Linda merasakan malas untuk berkahwin lagi.

“Tapi jodoh itu kuasa Tuhan. Perasaan untuk berkahwin semula itu timbul selepas Linda mengenali Aiman. Atas dasar itu, Linda rasakan kami seperti pasangan yang baru hendak berumah tangga,’’ katanya.

Dapat banyak penaja

Kedua-dua pasangan tersebut merasakan amat bertuah kerana mendapat banyak tajaan daripada kawan-kawan untuk sama-sama meraikan hari bahagia mereka.

Hantaran pihak lelaki iaitu sebanyak tujuh dulang dan 11 dulang oleh pengantin perempuan ditaja oleh sepupu Linda sendiri iaitu Emma K.

Emma K juga turut menyiapkan beberapa hadiah perkahwinan istimewa untuk tetamu VIP pada majlis yang akan diadakan di hotel.

Selain itu perfume Aura turut menaja produk mereka manakala kelengkapan sistem bunyi pula diuruskan oleh KRU Music Group.

“Linda cukup gembira kerana dalam perkahwinan ini, ramai rakan-rakan yang hendak bantu. Pakaian pengantin dan juga pelamin pun Linda dapat diskaun daripada Halim Bridal di Shah Alam,’’ kata Linda yang betul-betul bersedia untuk menempuh perkahwinan barunya itu.

Aiman hubungi Keifli

Walaupun Keifli tidak lagi menjadi suami Linda namun Aiman bersikap lebih terbuka untuk menjemput bekas suami Linda itu menghadiri majlis resepsi mereka.

Menurut Aiman, adalah lebih manis dia berbuat demikian kerana selepas berumah tangga nanti, sudah tentulah Keifli akan bertemu Linda untuk menguruskan soal anak-anak mereka.

“Keifli okey. Dia ucap tahniah kepada saya kerana ingin berkahwin dengan bekas isterinya. Pada saya, Keifli seorang yang baik dan dapat menerima hakikat Linda akan berkahwin lain,’’ katanya.

Kena jaga pantang larang

Masalah perceraian dalam kalangan artis sejak kebelakangan semakin menjadi-jadi. Selepas terputusnya cinta Erra dan Yusry, berlaku pula masalah baru apabila Noraniza Idris dan Fareez melafazkan cerai.

Ia diikuti pula dengan Norman Hakim - Abby Abadi yang kemudiannya rujuk kembali. Belum pun reda kes tersebut, Awie - Arni pula berpisah dan diikuti pula dengan Ajai - Nurul.

Ia tidak termasuk lagi beberapa kisah rumah tangga selebriti lain yang ada sesetengahnya dikatakan bergoyang dan menunggu masa untuk diselesaikan ke mahkamah Syariah.

Melihat kepada perkembangan itu, ramai yang mengatakan perkahwinan sesama artis itu sukar membawa kepada kebahagiaan.

Bagi Linda dan Aiman, sebelum mendirikan rumah tangga sudah banyak perkara telah mereka bincangkan terutamanya soal perceraian yang sering dikaitkan terhadap pasangan sesama artis.

Kedua-dua mereka tidak menafikan keadaan yang berlaku itu menyebabkan mereka agak gentar untuk menempuh perkahwinan.

Bagaimanapun sebelum kedua-duanya bersetuju untuk bergelar suami isteri, Aiman dan Linda telah mengadakan banyak perbincangan bagi memastikan perkara seumpama itu tidak berlaku.

“Memang kami takut perpisahan apatah lagi kami pernah mengalaminya suatu ketika dahulu. Atas dasar pengalaman silam itu, banyak perkara yang telah kami persetujui sebelum perkahwinan ini dimeterai,’’ kata Linda.

Antara yang menjadi syarat mereka tidak akan menerima apa-apa tawaran berlakon. Mereka juga ingin mengelak daripada membawa babak-babak cinta kerana ia boleh mengundang perasaan cemburu antara satu sama lain.

“Berdasarkan pengalaman Linda ‘hidup’ dalam dunia artis, antara faktor berlakunya masalah dalam sesebuah rumah tangga itu apabila pasangan mereka berlakon adegan peluk sehingga mewujudkan cinta lokasi.

“Sebab itulah kami meletakkan syarat untuk bahagia dalam rumah tangga tidak boleh menerima watak-watak yang boleh mengundang wujudnya perasaan cemburu itu,’’ kata Linda.

Atas dasar tidak mahu masalah seperti perkahwinan pertama mereka berlaku, Linda dan Aiman akan berbincang terlebih dahulu setiap skrip sebelum menerima tawaran berlakon.