14/03/08

Raja Nazrin Dikurniakan Seorang Putera

KUALA KLUMPUR, 14 Mac (Bernama) -- Pemangku Raja Perak, Raja Dr Nazrin Shah dan Raja Puan Besar, Tuanku Zara Salim telah dikurniakan seorang putera hari ini.

Putera pasangan diraja itu dilahirkan pada pukul 10 pagi di di Hospital Pakar Damansara, menurut Kol Datuk Abdul Rahim Mohamad Nor, Setiausaha Sulit Sultan Perak di Istana Iskandariah.

Tuanku Zara dan puteranya dalam keadaan sihat walafiat, kata beliau kepada Bernama.

-- BERNAMA
Ini adalah keratan akhbar dari Bernama untuk tujuan dokumentasi. Perkahwinan dikelola oleh Syafrein Effendiuz yang juga editor Majalah.Dompas.net, Dompas Network, dan Artikel Sentral. Dia juga mengelola beberapa blog: Catatan Sekilas, Perkahwinan, Tokoh, Usahawan Maya, Cyber Ilmu, Riau, Banners to click!, My Biz Online, dan lain-lain.

11/03/08

Acha Septriasa tinggalkan kekasih

Acha Septriasa.


KETIKA melangkah masuk untuk mengadakan sesi fotografi di studio Utusan, wajah gadis yang lembut ini kadangkala kelihatan agak gelisah.

Mungkin masih baru dengan suasana di Malaysia tetapi jauh di sudut hatinya kita dapat meneka dia mungkin memikirkan sesuatu yang berada nun jauh di seberang sana.

Saya bertanya adakah hatinya masih di Indonesia?

Ringkas dia menjawab: ‘‘Ya, terkadang masih mengingati mereka yang di sana.’’

Begitulah luah pelakon dan penyanyi yang berjaya mencipta tapaknya di negara ini, Acha Septriasa.

Sekadar bertanya apakah perkara penting yang dirindui itu? Tanpa mengambil masa yang panjang, gadis ini dengan ikhlas memberitahu, ada tiga perkara yang sukar untuk dilupakan pada saat ini.

Pertama, keluarga, keduanya kekasih hati dan ketiga, makanan dan masakan Indonesia.

Sambil tersenyum di hadapan kamera, Acha memberitahu, apa yang penting pada saat ini dia perlu untuk memperkukuhkan semangat.

Kedatangan Acha ke Kuala Lumpur sejak 15 Februari lalu bukannya untuk bersuka ria ataupun bermain drama tetapi matlamatnya hanya satu iaitu bagi menimba ilmu.

Membuat keputusan untuk bergelar pelajar di negara orang merupakan satu keputusan yang amat berat bagi Acha.

Mana tidaknya pada saat dia meniti arus populariti selepas kemunculannya dalam filem blockbuster Heart dan Love Is Cinta, dia menerima banyak tawaran berlakon lain.

Kalau hendak diikutkan, pendapatan bulanannya sudah mampu untuk dia miliki sebuah rumah yang boleh dibeli secara tunai.

Bukan untuk bercerita tentang kemewahannya ketika ini tetapi sekadar memberitahu, antara wang dan ilmu itu merupakan dua perkara berbeza.

Wang, kata Acha, suatu hari akan habis digunakan tetapi ilmu itu akan dibawa sampai ke mati.

Mahu belajar berdikari

Bergelar pelajar di Universiti Limkokwing yang terletak di Cyberjaya, pemilik nama Jelita Septriasa ini memberitahu, segalanya mengajar dia untuk hidup berdikari.

Dari membuat pilihan untuk menyambung pelajaran sehinggalah pada hari pendaftaran, segalanya diuruskan sendiri oleh Acha.

Merasakan semuanya memang menyukarkannya tetapi dia mempunyai tekad dan semangat untuk tidak terlalu bergantung kepada orang lain.

Sebelum ini segalanya diuruskan oleh keluarga. Ketika di rumah segalanya terhidang sudah.

Memilih berjauhan dengan mereka satu tindakan yang amat berat dibuat tetapi sampai bila Acha hendak berada dalam kongkongan keluarga?

Malah ibunya, Rita Emza dan bapanya, Sagitta juga menggarapkan anak gadis mereka itu supaya berdikari dan tidak terlalu mengharapkan bantuan orang lain untuk meneruskan impian.

‘‘Pada hari pertama mendaftar masuk ke universiti, saya tidak tahu apa-apa. Sukar untuk meneruskan perkara yang tidak pernah kita lakukan.

‘‘Tetapi saya bersyukur kerana ramai juga pelajar Malaysia yang mengenali saya. Merekalah yang banyak membantu,’’ katanya.

Mengakui mahu hidup berdikari, Acha tidak mahu berterusan bergantung kepada orang lain terutama kepada ibu dan bapanya.

Sejak kecil sehinggalah meningkat remaja, Acha sudah terbiasa dengan layanan bagaikan ‘raja’ dan kali ini dia mahu mencuba sesuatu perkara yang tidak pernah dia lakukan seorang diri.

Walaupun terpaksa berjauhan dengan keluarganya namun ia memberikan Acha satu kekuatan dan semangat untuk mengenali apa itu susah berada di tempat orang.

‘‘Saya memang sudah biasa dimanjakan oleh keluarga. Sebab itu saya merasakan agak kekok apabila berjauhan dengan mereka.

‘‘Tetapi saya mengambil ia sebagai positif dan berusaha untuk berhadapan dengan kepayahan itu,’’ katanya.

Meminati dunia hiburan dan ingin memahami selok-belok menjadi pengacara, gadis berusia 19 tahun ini memilih untuk mengikuti kursus peringkat ijazah sarjana muda dalam bidang komunikasi.

Dijadual kira-kira tiga tahun menuntut di universiti itu, Acha mengharapkan selepas tamat belajar nanti dia dapat meneruskan cita-citanya untuk menjadi seorang pengacara yang bagus dan bijak.

Memikirkan kerjaya dalam bidang lakonan tidak selamanya indah, Acha juga mengharapkan ilmu yang bakal dimilikinya nanti dapat digunakan untuk kerja-kerja belakang tabir.

‘‘Saya berhasrat untuk menjadi pengarah atau produser filem. Maka menjadi harapan saya untuk mendalami ilmu komunikasi ini dengan sebaik mungkin,’’ katanya.

Tinggal bersama teman senegara

Memilih Malaysia sebagai destinasi bagi melanjutkan pelajarannya, kata Acha, keseragaman budaya merupakan antara faktor penariknya untuk ke negara ini.

Hasrat itu difikirkan selepas Acha lulus pengajian peringkat menengah di sebuah sekolah di Jakarta pada tahun lalu tetapi kelulusan itu tidak melayakkannya untuk memasuki universiti kerajaan di Indonesia.

Akhirnya dengan sokongan keluarga dia membuat keputusan untuk mencari angin baru di Malaysia dengan mengikuti kelas di Universiti Limkokwing.

Selepas lulus permohonan dengan biasiswa dikeluarkan oleh universiti itu, Acha terlebih dahulu mengikuti kelas bahasa Inggeris di Jakarta selama tiga bulan.

‘‘Pada mulanya saya juga bimbang bagaimana hendak membawa diri di negara orang tanpa ada kawan-kawan.

‘‘Tapi saya gembira kerana semasa mengikuti kursus bahasa Inggeris itu, ada seorang rakan yang mahu belajar di universiti yang sama. Jadi kami mengambil peluang untuk menjadi teman serumah,’’ katanya.

Menyewa di sebuah kondominium di Cyberjaya, kata Acha, rumahnya itu lengkap dengan perabot dan perkakasan elektrik.

Mengakui gembira dengan suasana barunya itu cuma ada kalanya Acha merindui masakan di Indonesia.

‘‘Di sini masakannya banyak yang bersantan. Saya tidak berapa menggemarinya tetapi cuba untuk menerima makanan seperti itu.

‘‘Tetapi masakan Indonesia seperti mi ayam, gado-gado dan bakso memang membuatkan saya merinduinya,’’ jelas Acha yang baru membeli Proton Persona untuk memudahkan dia mengikuti kuliah.

Diiringi tangisan

Umum sudah mengetahui putik cinta Acha dengan pelakon Irwansyah mula berbunga ketika mereka digandingkan dalam filem Heart.

Kemudian mereka berduet menerusi lagu My Heart yang mampu menguasai dunia muzik Malaysia tidak lama dulu.

Hubungan mereka memang tiada rahsia lagi dan tentunya keputusan meninggalkan kekasih hati itu dibuat dalam keadaan berat.

Di Indonesia kata Acha, semua yang diinginkan dia akan perolehi. Ada ibu, bapa dan kekasih yang sentiasa menemani di saat hatinya dilanda lara.

Bagaimanapun dia amat bertuah kerana keluarga dan kekasihnya itu memahami tugas sebagai pelajar yang hendak dipikulnya di negara orang.

Menceritakan detik sebelum Acha melambaikan tangannya bagi mengucapkan selamat tinggal itu, sehari sebelum berlepas dia dan Irwansyah berpeluang meraikan sambutan hari kekasih bersama.

Kekasihnya itu mengajak Acha untuk ke destinasi lokasi penggambaran filem Heart yang menjadi tempat bermulanya cinta mereka.

Di sebuah pergunungan di Bandung itu, Acha tidak menyangka satu kejutan yang akan dibuat oleh Irwansyah sama seperti ketika mereka berada dalam set penggambaran filem tersebut.

‘‘Dia sediakan meja yang penuh dengan buah-buah strawberi, ada makanan dan ada orang yang bermain gitar berdekatan kami.

‘‘Ketika itu dia menyanyikan saya lagu Perempuanku sama keadaannya macam adegan dalam filem Heart.

‘‘Ia benar-benar membuatkan saya terharu dan menangis apabila memikirkan yang kami terpaksa berpisah buat sementara waktu. Saya merasakan yang akan kehilangan dia,’’ katanya.

Ketika meraikan hari kekasih itu, Irwan berjaya menenangkan Acha dengan mengungkapkan kata janji agar hubungan mereka terus kekal selain perlu setia dalam perhubungan itu.

Sebaliknya ketika di lapangan terbang, Irwan pula tidak dapat menahan perasaan terharu dan ditenangkan semula oleh Acha.

Paling bererti ketika detik perpisahan itu, Irwan dan Acha saling bertukar cincin dengan harapan agar hubungan mereka tidak akan tergugat.

‘‘Irwan menitiskan air matanya ketika saya melangkah untuk mengucapkan selamat tinggal kepadanya.

‘‘Sebelum berpisah, dia menarik tangan dan mencabut cincin di jari telunjuk saya. Selepas itu dia ganti pula dengan sebentuk cincin lagi di jari manis.

‘‘Saya faham maksud itu. Tentu saja dia tidak mahu kehilangan saya,’’ kata Acha.

Masih mahu aktif

Tidak menolak jika ada apa-apa tawaran sama ada berlakon atau menyanyi untuknya, kata Acha, pihak universiti juga tidak melarang sekiranya dia mahu aktif dalam bidang seni asalkan tidak mengganggu pelajarannya.

Masih terlalu awal untuk terlibat dalam apa-apa produksi di Malaysia, pada masa ini Acha juga sibuk untuk mempromosikan single terbarunya Cinta Bertahan yang dipetik dari filem In The Name of Love.

Single edaran syarikat rakaman Warner Music itu sudah diputarkan di beberapa stesen radio di negara ini termasuklah radio Era.

‘‘Saya juga banyak menghasilkan lagu-lagu sendiri dan berhasrat untuk merakamkan album menggunakan lagu-lagu saya nanti,’’ ujarnya.

Ini adalah keratan akhbar dari Utusan Malaysia untuk tujuan dokumentasi. Perkahwinan dikelola oleh Syafrein Effendiuz yang juga editor Majalah.Dompas.net, Dompas Network, dan Artikel Sentral. Dia juga mengelola beberapa blog: Catatan Sekilas, Perkahwinan, Tokoh, Usahawan Maya, Cyber Ilmu, Riau, Banners to click!, Making money from home just got easier, dan lain-lain.

Perkahwinan sederhana Mawi

Mawi.


BERBORAK sikit sudah mudah tersenyum. Usik sikit akan ketawa. Begitulah keadaan Mawi hari ini yang kelihatan semakin ceria.

Perubahan Mawi itu memperlihatkan dia bagaikan sedang membilang hari-hari bahagia.

Malah pemilik nama Asmawi Ani, 26, ini juga secara berterus terang mengakui hatinya sudah dimiliki seorang gadis yang bakal menjadi permaisurinya tidak lama lagi.

Siapakah gadis bertuah itu? Buat masa ini biarlah perkara itu menjadi rahsia kerana Mawi tidak mahu terlalu ghairah untuk mengumumkannya.

Tetapi apabila disebut satu nama ini, senyumannya bertambah lebar. Benarlah bak kata orang, kalau dilamun cinta, semuanya indah dan bahagia. Tahniah kepada gadis itu kerana dapat menjadi isteri kepada penyanyi lelaki nombor satu.

Detik-detik bahagia yang sedang dilalui Mawi pada hari ini turut memperlihatkan bahawa usahanya ke arah untuk membina sebuah mahligai bahagia sedang dilaksana.

‘‘Bila, masa dan tarikhnya nanti saya akan beritahu. Itu janji saya,’’ ujar Mawi.

Kata Mawi, dia bukan tidak bersedia untuk mendirikan rumah tangga pada ketika ini tetapi ada beberapa perkara dan komitmen lain yang perlu diselesaikan.

Tetapi yang paling penting calon pilihan yang berjaya mencuri hatinya itu telah berjaya mengetuk pintu jiwanya.

Ya, insan mana dalam dunia ini yang tidak mengimpikan sebuah perkahwinan. Mawi tentu juga berangan-angan untuk satu majlis seperti orang lain.

Walaupun boleh dikatakan Mawi antara artis yang mewah dengan limpahan kesenangan pada ketika ini, ujar Mawi, perkahwinan yang bakal dilangsungkan nanti mahu diadakan secara sederhana.

Bukan berkira tetapi tidak mahu menunjuk-nunjuk.

Katanya, cukup sahaja diadakan majlis akad nikah dengan majlis makan-makan yang serba ringkas.

‘‘Saya tak mahu buat majlis macam sesetengah artis lain seperti yang pernah mereka buat dalam dewan atau berkonsepkan taman.

‘‘Majlis perkahwinan yang akan saya adakan nanti cukuplah dibuat secara sederhana di kampung saya sendiri. Kalau ikutkan hati bersanding pun saya tak mahu,’’ ujar Mawi.

Saat ditanya mungkin jiwa dan perasaan pengantin perempuan yang tentunya mahu satu majlis penuh meriah ujar Mawi, dia akan cuba menasihati bakal isterinya itu supaya tidak keterlaluan.

Ini kerana sejak dahulu lagi Mawi lebih suka bersederhana dalam banyak perkara.

‘‘Pada saya, sah nikah dah cukup. Tak perlu nak buat majlis yang berlebihan,’’ tambahnya lagi.

Keterbukaan Mawi untuk membicarakan perkara itu menggambarkan cintanya dengan gadis tersebut semakin serius.

Cuma pinta Mawi, para peminat akan terus menyokong sekiranya dia membuat keputusan untuk mengakhiri zaman solonya itu. Mungkin tidak lama lagi. Siapa tahu?

Sentiasa sibuk

Baru menjejakkan kaki di Malaysia selepas mengadakan penggambaran Langkah Mawi di London, Rabu lalu dia bersama peminat berangkat ke Los Angeles, Amerika Syarikat selama seminggu.

Pulang dari percutian itu, Mawi akan bersiap sedia untuk ke Dubai, Hong Kong, Jepun dan Australia untuk penggambaran program serupa.

Akui agak penat kerana tidak sempat berehat tetapi peluang berjalan ke negara luar memberi satu pengalaman baru buat Mawi.

Bukan senang katanya hendak berjalan ke negara orang kalau dia tidak menjadi Mawi hari ini. Sebab itulah Mawi mengambil peluang tersebut dengan sebaik mungkin sementara masih bujang.

Selain sesi penjelajahan itu, pada April ini tentunya Mawi akan sibuk menghiburkan para setiausaha.

Tahun ini Mawi mendapat jemputan anjuran pusat penginapan terkenal di ibu negara.

Bertemakan Go Green, Mawi akan bergandingan dengan Mila (Akademi Fantasia Kelima) di Palace of The Golden Horses pada 4 April akan datang.

Sementara itu berkonsepkan merah dan hitam, acara gilang-gemilang yang sama akan diadakan di Perdana Grand Ballroom Felda, Jalan Semarak, Kuala Lumpur anjuran PNB Darby Park.

Majlis itu akan diadakan pada 8 April menggabungkan Mawi dengan AC Mizal manakala seminggu selepas itu AC Mizal akan bergandingan pula dengan Sheila Majid.

Seperti persembahan pada Minggu Setiausaha tahun lalu, Mawi akan turut menampilkan gimik silap mata yang lebih hebat daripada yang pernah disaksikan penonton sebelum ini.

Dan tentunya janji Mawi, dia akan membuatkan para setiausaha terus teruja menyaksikan persembahannya nanti.

Dengan pelbagai hadiah menarik termasuklah tiket penerbangan ke Paris, PNB Darby Park menyediakan 1,000 tempat duduk untuk setiausaha menyaksikan persembahan artis anjuran mereka.

Dengan harga antara RM300++ hingga RM400++ tentunya bayaran itu berbaloi dengan hidangan makanan tentunya lazat-lazat belaka.

Mereka yang berminat untuk menyaksikan Mawi, AC Mizal dan Sheila Majid anjuran PNB Darby Park bolehlah membuat tempahan dengan menghubungi bahagian pemasaran tempat penginapan itu di talian 03-74903333.

Ini adalah keratan akhbar dari Utusan Malaysia untuk tujuan dokumentasi. Perkahwinan dikelola oleh Syafrein Effendiuz yang juga editor Majalah.Dompas.net, Dompas Network, dan Artikel Sentral. Dia juga mengelola beberapa blog: Catatan Sekilas, Perkahwinan, Tokoh, Usahawan Maya, Cyber Ilmu, Riau, Banners to click!, Making money from home just got easier, dan lain-lain.

Dynas berdebar menanti Sabtu

Jelita... Seri pengantin baru yang terpancar di wajah Dynas.


SABTU ini pelakon, pengacara dan model jelita, Dynas akan menjadi milik pasangannya, Hafizy Hafiz yang juga seorang pelumba kereta.

Menghitung hari menanti detik bersejarah itu tentunya menjadi saat yang paling mendebarkan bagi pelakon yang begitu sinonim dengan drama bersiri Susuk yang ditayangkan di TV3.

Seperti wanita lain, pemilik nama Wan Intan Edrinas Wan Mokhtar ini berhak menentukan hala tuju hidupnya biarpun mengambil keputusan untuk berkahwin seawal usianya 25 tahun.

Seri pengantin jelas terpancar pada wajah manis Dynas pada pertemuan yang diatur baru-baru ini.

Yang pasti, kegembiraan yang sedang bertamu di hatinya kini tidak mampu diterjemahkan dengan kata-kata.

“Saya berdebar sangat. Tak sabar-sabar rasanya nak melangsungkan perkahwinan dan sempurnakan majlis secepat mungkin.

“Ibarat menunggu keputusan SPM, malah lebih berdebar daripada itu,” ringkas jawapan Dynas menggambarkan perasaannya ketika ini.

Dalam pada itu, pelakon tinggi lampai itu berharap agar majlisnya nanti dapat berlangsung dengan lancar dan sempurna.

Kesyukuran diluahkan Dynas kerana dia tidak perlu membanting tenaga berlebihan demi menjayakan detik bersejarahnya itu.

Ini kerana majlis tersebut bakal menerima tajaan besar daripada Glam Collection berupa hiasan hantaran, set pelamin, kelengkapan bilik pengantin dan juga pakaian persandingan.

Berkonsepkan persandingan raja zaman silam, Dynas bakal dinikahkan di kediaman keluarganya di Shah Alam, Selangor pada pukul 11 pagi tarikh tersebut.

“Saya sangat berterima kasih dengan pihak Glam Collection terutama Puan Rosnani dan Wan Noorizan kerana menaja perkahwinan saya,” katanya yang begitu terharu dengan tajaan eksklusif itu.

Bercerita lanjut persiapan perkahwinannya. Dynas berkata, busana yang akan dikenakan pada hari bahagianya itu tajaan Calvin Thoo yang berupa kebaya labuh berona putih.

Sementara pakaian persandingan pada malam pernikahannya merupakan sepersalinan songket berwarna emas dari Glam Collection.

Majlis persandingan pelakon itu juga bakal dilangsungkan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC), pada 22 Mac ini, pukul 8.30 malam dengan konsep yang menggabungkan ciri-ciri Islam, taman dan moden.

Syarikat jenama barang kemas terkemuka, Habib Jewel, juga tidak ketinggalan menaja set barang kemas termasuk kalung dan gelang berlian bagi menyemarakkan lagi kilauan persandingan pasangan tersebut.

Mempunyai pakej lengkap dan kecantikan yang diidamkan oleh ramai wanita, pastinya bukanlah satu perkara yang sukar bagi Dynas untuk terus bergelar anak seni biarpun menggenggam status seorang isteri selepas ini.

Menurut Dynas, dia tetap akan berlakon dan menjadi pengacara selagi peminat masih memerlukannya.

Populariti

Percaya pada rezeki yang ditentukan Allah, Dynas tidak risau andai popularitinya pudar selepas berkahwin kelak.

“Saya tak risau sebab rezeki masing-masing memang dah ditentukan oleh Tuhan. Lagipun, berkahwin bagi saya bukanlah satu kesalahan.

“Saya buat benda yang betul, jadi saya tak perlu takut. Kalau kita ikhlas dalam kerjaya sudah pasti rezeki tak akan ke mana-mana,” katanya penuh optimis.

Bagaimanapun, kata Dynas, bakal suaminya itu meletakkan syarat agar dia tidak pulang lewat setiap kali terlibat dengan mana-mana pengambaran filem mahupun drama.

“Setiap kali ada pengambaran, saya kena pastikan balik sebelum pukul 12 tengah malam.

“Sebab Hafizy kata dia tak mahu saya balik rumah lewat sampai pukul 3 pagi,” jelas Dynas berkongsi syarat yang ditetapkan bakal suami mengenai kerjaya seninya selepas ini.

Seperti pasangan lain, Dynas dan Hafizy juga merancang untuk menghabiskan detik-detik manis berbulan madu di Pulau Boracay, Filipina.

Sementara itu, Dynas yang bercita-cita untuk membuka butik pakaiannya sendiri bakal muncul menerusi filem terbaru lakonannya, Apa Kata Hati, terbitan Tayangan Unggul yang diarahkan oleh Saw Teong Hin.

Memegang watak Linda, seorang model ‘gedik’ yang sering mencari cinta di kalangan para hartawan dengan sikap suka menunjuk-nunjuk memberikan satu kepuasan baru bagi dirinya.

“Ia merupakan filem yang berunsurkan komedi. Jadi, saya seronok melakonkan watak komedi tersebut sebab ia tidak lari dari karakter saya yang sebenar.

“Saya sudah berikan yang terbaik dalam watak tersebut sebab lakonan memang kegemaran saya, harap peminat boleh terima apa yang saya cuba sampaikan menerusi watak tersebut,” kata Dynas mengharapkan sokongan padu khalayak penonton terhadap filem lakonannya itu.

Pada masa yang sama, dia juga bakal muncul sebagai pengacara rancangan Pakar Kecantikan bersama pelakon Arash Mohamad dan rancangan Permata Suri yang akan ditayangkan di RTM tidak lama lagi.

Barangkali, inilah yang dinamakan rezeki pengantin baru.

Kepada Dynas izinkan kami menjadi orang terawal mengucapkan Selamat Pengantin Baru.Ini adalah keratan akhbar dari Utusan Malaysia untuk tujuan dokumentasi. Perkahwinan dikelola oleh Syafrein Effendiuz yang juga editor Majalah.Dompas.net, Dompas Network, dan Artikel Sentral. Dia juga mengelola beberapa blog: Catatan Sekilas, Perkahwinan, Tokoh, Usahawan Maya, Cyber Ilmu, Riau, Banners to click!, Making money from home just got easier, dan lain-lain.

4/03/08

Mati lemas ketika mandi bersama tunang

Oleh: FARIK SALLEH

FAEZAH Mohd. Hanin (kanan) menenangkan bakal ibu mertuanya Kamariah Tugiran yang tidak dapat menahan kesedihan di rumah mayat Hospital Kota Tinggi, malam kelmarin.

KOTA TINGGI 8 Feb. - Kegembiraan seorang lelaki, Mohd. Faizal Zainuddin, 24, (gambar kecil) berkelah bersama keluarga tunangnya di pantai peranginan Batu Layar, dekat sini, bertukar tragedi apabila dia mati lemas dipukul ombak besar, petang semalam.

Dalam kejadian pukul 3.15 petang itu, Mohd. Faizal yang sedang mandi-manda bersama tunangnya dipercayai dihanyutkan ombak besar ke tengah laut.

Tunangnya, Faezah Mohd. Ithnin, 22, yang ditemui di Hospital Kota Tinggi (HKT) berkata, ketika kejadian, dia dan Mohd. Faizal sedang asyik mandi.

"Tiba-tiba datang ombak besar menyebabkan kami gagal berpaut pada batu dan ketika itu saya menyedari Mohd. Faizal sudah tidak kelihatan di sisi saya.

"Saya terus menjerit meminta tolong dan akhirnya mayat Mohd. Faizal berjaya ditemui orang ramai tidak jauh dari tempat kejadian," katanya.

Sementara itu, abang Mohd. Faizal, Mohd Zainal, 28, memberitahu, kali terakhir dia menghubungi adiknya pada tengah hari sebelum kejadian.

"Saya tidak nampak sebarang perubahan pada dia, melainkan dia lebih banyak diam daripada bercakap ketika saya menghubunginya," katanya.

Namun, Mohd. Faizal ada menceritakan kepadanya, bahawa dia bermimpi semua giginya di bahagian atas jatuh bertaburan.

"Dia secara berseloroh meminta saya supaya tidak lupa banyakkan bersedekah kepada anak-anak yatim," ujarnya ketika ditemui di rumah mayat HKT malam tadi.

Menurutnya, seminggu lalu, adiknya itu juga gemar memotong gambar dia bersama tunangnya, seolah-olah seperti sudah mengetahui akan pergi buat selama-lamanya.

Mohd. Faizal yang merupakan anak keempat daripada tujuh beradik itu dijadualkan melangsungkan perkahwinan dengan Faezah pada 8 Ogos ini.

Jenazah mangsa selamat dikebumikan di tanah perkuburan orang Islam di Felda Tenggaroh Timur 1, Mersing pagi tadi.Ini adalah keratan akhbar dari Utusan Malaysia untuk tujuan dokumentasi. Perkahwinan dikelola oleh Syafrein Effendiuz yang juga editor Majalah.Dompas.net, Dompas Network, dan Artikel Sentral. Dia juga mengelola beberapa blog: Catatan Sekilas, Perkahwinan, Tokoh, Usahawan Maya, Cyber Ilmu, Riau, Banners to click!, Making money from home just got easier, dan lain-lain.

Nasha Aziz bersabarlah!

SEJAK akhir-akhir ini memang banyak cerita yang Joyah dengar tentang hubungannya dengan tunang, Helmi Mohd. Yusof.

Sekejap okey, sekejap tak okey. Biasalah bertunangan. Banyak cabaran dan pancarobanya.

Nasha sendiri tidak berapa lama dulu pernah mengakui bahawa berada dalam tekanan malah dia dan Helmi sedang berhadapan dengan masalah peribadi.

Tetapi katanya, mereka dalam peringkat berusaha untuk menyelesaikannya dengan sebaik mungkin. Tak sangka pula akhirnya kedua-duanya memutuskan tali ikatan itu pada awal tahun ini seperti yang didakwa abang angkat Nasha, Hamidi Aziz.

Pertunangan dengan Helmi merupakan kali kedua terputus. Sebelum ini Nasha pernah berkawan dengan Faizal Hussien dan hubungan mereka juga tidak kesampaian.

Joyah tak mampu untuk berkata apa-apa. Hanya mengharapkan Nasha berada dalam ketenangan dan mendoakan kesejahteraan Nasha.

Semoga dia tabah dalam menghadapi situasi ini dan Joyah percaya Nasha mampu menangani segala permasalahannya.

Elok juga dia bercuti ke Bali. Tenang-tenangkan fikiran.
Ini adalah keratan akhbar dari Utusan Malaysia untuk tujuan dokumentasi. Perkahwinan dikelola oleh Syafrein Effendiuz yang juga editor Majalah.Dompas.net, Dompas Network, dan Artikel Sentral. Dia juga mengelola beberapa blog: Catatan Sekilas, Perkahwinan, Tokoh, Usahawan Maya, Cyber Ilmu, Riau, Banners to click!, Making money from home just got easier, dan lain-lain.

Tuntut ganti rugi jika putus tunang

Soalan:
Saya telah bertunang Jun lalu. Tetapi tunang saya telah memutuskan pertunangan tanpa memberi sebarang alasan. Puas saya cuba bertemu dengannya untuk mendapat cerita sebenar namun tidak berjaya.

Dia memutuskan pertunangan ketika cuma tinggal sebulan lagi tarikh perkahwinan kami. Saya sungguh malu. Tambah memedihkan lagi, segala persiapan perkahwinan seperti tempahan pelamin dan kad jemputan sudah dibuat.

Tiadakah apa-apa tindakan yang boleh saya buat ke atas bekas tunang? Bagaimana pula dengan perbelanjaan yang telah saya keluarkan untuk majlis perkahwinan kami?

- Rezeki Nuraelina,

Kuala Perlis, Perlis.

Jawapan:
Pertunangan bukanlah sekadar adat yang boleh diambil ringan. Pertunangan merupakan perjanjian antara pihak lelaki dan perempuan yang bersetuju untuk menempuh alam perkahwinan bersama.

Agama Islam mengajar kita agar mengotakan janji. Berdasarkan Ayat 1 Surah Al-Maidah yang bermaksud: “Wahai orang-orang yang beriman, tunaikan serta sempurnakan perjanjian-perjanjian kamu." Oleh itu, sesuatu perjanjian termasuklah perjanjian untuk berkahwin yang dibuat semasa bertunang tidaklah boleh ditamatkan melainkan adanya alasan yang munasabah.

Nabi Muhammad s.a.w juga pernah bersabda yang bermaksud: “Orang-orang Islam terikat dengan perjanjian mereka dan perkara-perkara yang mana mereka telah bersetuju.” Sahih Muslim

Undang-undang berkenaan pertunangan bagi mereka yang tinggal di Perlis ada digariskan dalam Seksyen 15 Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam (Negeri Perlis) 2006. Menurut peruntukan perundangan ini, terdapat dua perkara yang boleh dituntut berikutan pembatalan pertunangan.

Perkara pertama adalah pemulangan sebarang pemberian pertunangan atau nilai pemberian tersebut yang telah saudari beri kepada bekas tunang.

Perkara kedua yang boleh dituntut pula adalah jumlah wang yang telah saudari belanjakan dalam membuat persediaan perkahwinan.

Dalam kes Aishah lawan Jamaludin (1978) J H 104, defendan telah memungkiri perjanjian untuk berkahwin dengan plaintif. Oleh yang demikian, plaintif menuntut pembayaran mas kahwin sebanyak RM25 dan belanja kahwin sebanyak RM800. Plaintif juga mendakwa bahawa dia berhak menyimpan cincin pertunangan yang telah diberikan kepadanya.

Dalam penghakimannya, Mahkamah Kadi Besar Negeri Kedah bersetuju dengan hujahan plaintif. Sehubungan itu, defendan diperintahkan untuk membayar ganti rugi seperti yang dipohon oleh plaintif. Plaintif juga berhak menyimpan cincin pertunangannya.

Selain itu, mahkamah juga telah memerintahkan defendan agar membayar kepada plaintif ganti rugi bernilai RM25 bagi persalinan untuk perkahwinan dan RM400 untuk perbelanjaan yang telah dikeluarkan oleh plaintif untuk membaiki rumah. Kos persalinan dan membaiki rumah telah dibelanjakan oleh plaintif sebagai persiapan perkahwinannya.

Berdasarkan Seksyen 15 Enakmen tersebut dan kes Aishah lawan Jamaludin, jelaslah bahawa saudari berhak mendapatkan kembali pemberian-pemberian pertunangan (jika ada) atau nilainya.

Selain itu, wang yang sudah saudari belanjakan sebagai persiapan perkahwinan juga boleh dituntut daripada bekas tunang saudari. Ini termasuklah wang belanja untuk menempah pelamin dan kad jemputan kahwin.

Tuntutan ini boleh saudari buat ke atas bekas tunang saudari sebagai pihak yang memutuskan tali pertunangan tanpa sebab yang munasabah. Ia boleh dibuat dengan memfailkan saman dan penyata tuntutan di mahkamah syariah.

Selamat Berjaya!
Ini adalah keratan akhbar dari Utusan Malaysia untuk tujuan dokumentasi. Perkahwinan dikelola oleh Syafrein Effendiuz yang juga editor Majalah.Dompas.net, Dompas Network, dan Artikel Sentral. Dia juga mengelola beberapa blog: Catatan Sekilas, Perkahwinan, Tokoh, Usahawan Maya, Cyber Ilmu, Riau, Banners to click!, Making money from home just got easier, dan lain-lain.

Raja Nazrin timang cahaya mata April ini

Oleh ANI AWANG

SITIAWAN 3 Mac – Pemangku Sultan Perak, Raja Dr. Nazrin Shah dan Raja Puan Besar Perak, Tuanku Zara Salim bakal dikurniakan cahaya mata sulung pada bulan depan.

Berita gembira itu diumumkan oleh Menteri Besar Perak, Datuk Seri Tajol Rosli Ghazali ketika berucap pada majlis perasmian jambatan Sungai Limau di Kampung Pasir Pandak, Lekir dekat sini hari ini.

‘‘Tuanku (Zara) kini berbadan dua. Pada April ini, insya-Allah Tuanku Raja Nazrin dan Tuanku Zara akan menimang cahaya mata sulung baginda berdua,” katanya yang disambut dengan tepukan gembira oleh orang ramai yang hadir pada majlis tersebut.

Tajol Rosli berkata demikian ketika menerangkan kepada orang ramai mengapa sejak kebelakangan ini Raja Nazrin sering hadir bersendirian pada majlis-majlis awam.

‘‘Tuanku Zara tidak dapat hadir pada majlis bersama Tuanku Raja Nazrin kerana (baginda) sedang mengandung cahaya mata sulung,’’ katanya.

Majlis pernikahan pasangan diraja itu berlangsung pada 17 Mei 2007 di Istana Iskandariah, Bukit Chandan di Kuala Kangsar yang diikuti majlis pertabalan Tuanku Zara sebagai Raja Puan Besar Perak sehari kemudian di istana yang sama.

Majlis persandingan kedua-dua mempelai diraja kemudian berlangsung dalam istiadat sederhana tetapi penuh gemilang di Istana Iskandariah pada 19 Mei 2007.

Raja Nazrin kini berusia 51 tahun manakala Zara berumur 35 tahun.

Zara ialah cicit kepada Sultan Kedah ke-24, Sultan Abdul Hamid Halim Shah, manakala datuknya, Syed Omar ialah Menteri Besar Kedah yang ketiga.

Ini adalah keratan akhbar dari Utusan Malaysia untuk tujuan dokumentasi. Perkahwinan dikelola oleh Syafrein Effendiuz yang juga editor Majalah.Dompas.net, Dompas Network, dan Artikel Sentral. Dia juga mengelola beberapa blog: Catatan Sekilas, Perkahwinan, Tokoh, Usahawan Maya, Cyber Ilmu, Riau, Banners to click!, Making money from home just got easier, dan lain-lain.