9/05/07

Zara pelajar cemerlang Universiti Nottingham


KUALA LUMPUR 8 Mei – Zara Salim Davidson, bakal isteri Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah, adalah seorang pelajar cemerlang di Universiti Nottingham dan bekas perenang negeri Perak.

Beliau lulus dengan ijazah kelas pertama dalam kejuruteraan kimia pada Julai 1995.

Secara kebetulan, bakal ayahanda mentuanya, Sultan Perak juga adalah penuntut undang-undang di universiti yang sama dan mendapat ijazah pertama undang-undang pada 1953 sebelum dilantik sebagai peguam di England pada 1954.

Dilahirkan di Ipoh pada 22 Mac 1973, Zara merupakan anak bongsu daripada empat anak William Davidson dan Sharifah Azaliah Syed Omar Shahabudin. Zara mempunyai tiga abang.

Zara, yang mempunyai minat mendalam dalam bahasa asing, mendapat pendidikan awal di SMJK Convent Ipoh dan mewakili sekolahnya dalam sukan skuasy dan tenis dari tahun 1988 hingga 1990.

Beliau juga mewakili Perak dalam sukan renang antara tahun 1981 dan 1987.

Selepas menamatkan A-Levels di Prime College di sini pada 1992, Zara ke United Kingdom untuk melanjutkan pengajian dalam bidang kejuruteraan kimia di Universiti Nottingham dan lulus dengan ijazah kelas pertama pada Julai 1995. Beliau juga menerima anugerah pelajar cemerlang untuk projek tahun akhirnya.

Zara menyertai Jabatan Penilaian Perniagaan di Unit Perancang Korporat Petronas pada Disember 1995 dan merupakan sebahagian daripada kumpulan yang bertanggungjawab atas kejayaan membangunkan kompleks bersepadu petrokimia di Kertih dan Kuantan, yang rakan kongsi asingnya termasuk BP, BASF, Dow Chemicals dan Mitsubishi.

Beliau kemudian menjadi penganalisis projek di Unit Perdagangan Petrokimia Petronas dan sebahagian daripada kumpulan teras membangunkan inti pati jenama Petronas, yang kini membentuk sebahagian daripada strategi penjenamaan global Petronas.

Antara Februari 1999 dan Oktober 2000, Zara memegang jawatan pengurus produk di Petlin (Malaysia) Sdn. Bhd., sebuah syarikat usaha sama Petronas dengan DSM dari Belanda dan Sasol, Afrika Selatan.

Zara juga merupakan sebahagian daripada pasukan projek Petronas untuk menjalankan operasi loji Low Density Polyethylene (LDPE) terbesar di dunia di Kertih.

Zara kemudian meninggalkan Petronas pada November 2001 untuk menjadi pengurus akaun di Formis Network Services Sdn. Bhd. dan kemudian memegang jawatan Naib Presiden Partnerships & Alliances di Formis (Malaysia) Berhad, sebuah syarikat berasaskan teknologi yang disenaraikan di Bursa Malaysia, antara tahun 2003 dan 2005.

Antara 2005 dan 2007, Zara, yang mempunyai sijil penyelamat renang bertauliah dan peminat sukan lasak, menjadi Pengarah Urusan Forthwave Consulting Sdn. Bhd., syarikat pembangunan perisian dan kejuruteraan teknikal hidrokarbon di Kuala Lumpur.

Bernama

http://movie.ws/gold2u/show

Log on to the above link for details.
"Best" Money Making Opportunity of The Century.
*Fortune 500 Company that is 6 Years *Old in the Top 10%
*6 Figure Income Opportunity!
*Total Investment $10
*FREE 7 Day Trial!