26/10/07

Erra, Engku Emran diijab kabul

Foto: ERRA Fazira dan Engku Emran ceria selepas selamat diijab kabul pada satu majlis sederhana di Petaling Jaya, Selangor, semalam.

PETALING JAYA 25 Okt. - Setelah hampir dua tahun menjalani kehidupan tanpa suami, pelakon Erra Fazira, 33, akhirnya memilih Engku Emran Engku Zainal Abidin, 32, sebagai pasangan hidupnya apabila mereka selamat diijab kabul di Restoran Puteri di sini malam ini.

Upacara pernikahan Erra atau nama sebenarnya Fazira Wan Chik dengan Ketua Pegawai Operasi Radio Suria fm itu dilakukan oleh Pendaftar, Nikah Cerai dan Rujuk Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan, Nasroddin Mat Daud mewakili bapa saudara Erra, Borhan Ridhuan sebagai wali.

Majlis itu dihadiri seramai 400 tetamu yang terdiri daripada keluarga rapat, kenalan dan pihak media.

Pelakon filem Pesona Non Grata itu gembira bercampur terharu kerana pernikahannya itu sekali gus menutup gosip panasnya yang dikatakan menjalin hubungan cinta dengan aktor, Hans Isaac yang heboh diperkatakan sebelum ini.

Menurut Erra, dia berdoa agar perkahwinannya itu akan berkekalan sehingga ke akhir hayat.

‘‘Era berharap dapat menjalani kehidupan yang sesempurna yang boleh.

‘‘Erra berharap dapat menjalani kehidupan yang normal sama seperti keluarga yang lain,’’ katanya pada sidang akhbar selepas majlis pernikahannya di restoran milik penulis lirik terkenal, Habsah Hassan.

Erra dinikahkan dengan mas kahwin RM80 selain tujuh dulang hantaran yang dibawa pengantin lelaki dan dibalas dengan sembilan dulang oleh pihak perempuan.

Sementara itu kenduri di pihak pengantin lelaki akan diadakan di sini, pada 3 November depan.

Bagaimanapun Engku Emran enggan mendedahkan lokasi tersebut.

Ini merupakan pernikahan kedua Erra dan yang pertama bagi Engku Emran di mana pada 15 Jun 2003 pelakon wanita jelita itu pernah mendirikan rumahtangga dengan anggota kumpulan KRU, Yusry Abdul Halim.

Bagaimanapun, perkahwinan itu tidak sampai dua tahun apabila Erra dan Yusry kemudiannya bercerai pada 26 April 2006.

Ini adalah keratan akhbar dari Utusan Malaysia untuk tujuan dokumentasi. Perkahwinan dikelola oleh Syafrein Effendiuz yang juga editor Majalah.Dompas.net, Dompas Network, dan Artikel Sentral. Dia juga mengelola beberapa blog: Catatan Sekilas, Perkahwinan, Tokoh, Usahawan Maya, Cyber Ilmu, Riau, Banners to click!, Making money from home just got easier, dan lain-lain. Dia kini bekerjasama dengan Zubli Zainordin pengasas Sains dan Seni Jaya Diri, pengarang blog Total Happiness dan pengelola Book Project blog.