10/03/06

Datuk K akui kawan rapat dengan Siti

Oleh Zubir Mohd Yunus

KUALA LUMPUR: Ahli perniagaan, Datuk Khalid Mohamad Jiwa (gambar) atau dikenali sebagai Datuk K, akhirnya mengaku berkawan rapat dengan Siti Nurhaliza Tarudin dan menyifatkan penyanyi wanita paling popular tanah air itu istimewa.

Ketika dihubungi Berita Harian, Khalid, 47, berkata beliau melihat Siti sebagai seorang insan yang berhemah tinggi dan memiliki keperibadian mulia.

Bagaimanapun, Pengerusi Ace Group Company itu enggan mengulas apabila ditanya sama ada beliau lelaki yang disayangi Siti Nurhaliza sekarang.

Siti seorang insan yang berhemah tinggi dan bersopan. Siti juga memiliki keperibadian yang mulia, katanya mengenai spekulasi yang semakin kencang mengaitkannya dengan penyanyi itu, terutama selepas Siti awal minggu ini, pertama kali mengakui hatinya sudah pun dimiliki seseorang.

Pada majlis Breakfast With The Stars sempena siaran secara langsung anugerah Academy ke-78 di sebuah hotel di sini Isnin lalu, Siti, ketika ditanya wartawan sama ada sudah ada lelaki yang berjaya menawan hatinya, mengaku beliau sedang berkawan dengan seseorang.

Penyanyi itu berkata, beliau kini lebih terbuka dalam memperkatakan mengenai hal peribadi kerana merasakannya dirinya sudah dewasa dan cukup matang untuk membincangkan perkara itu.

Dalam perbualan itu, Khalid memohon maaf kerana tidak menjawab panggilan Berita Harian sebelum ini bagi mengulas spekulasi terbaru mengenai hubungannya itu.

Bagaimanapun selepas membaca beberapa kiriman SMS (khidmat pesanan ringkas), beliau akhirnya sedia ditemubual.

Berikut ialah perbualan Khalid bersama Berita Harian menerusi telefon:

BH: Benarkah selama ini Datuk, yang lebih dikenali sebagai Datuk K adalah orang yang disayangi Siti Nurhaliza?
Khalid: Saya enggan mengulas.

BH: Adakah Datuk mengenali rapat Siti Nurhaliza?
Khalid: Saya tidak menafikannya.

BH: Pendapat Datuk mengenai Siti?
Khalid: Siti seorang insan berhemah tinggi dan bersopan. Siti juga memiliki keperibadian yang mulia.

BH: Siti Nurhaliza seorang yang istimewa di mata Datuk. Adakah Datuk menafikannya?
Khalid: Tidak.

BH: Selepas penjelasan ini, bilakah agaknya Datuk akan mengadakan sidang media menjelaskan perkara (rancangan perkahwinan) ini secara lebih terperinci?
Khalid: Cukup-cukuplah. Saya mohon hak peribadi saya dihormati.

BH: Pasti Siti akan terus diburu pihak media untuk mendapatkan lebih penjelasan. Apa komen Datuk?
Khalid: Berilah Siti ruang dan hormatilah perasaannya.