10/10/05

Wanita & Seks: Hentikan ubat kurus badan jika hamilBersama Dr Mohd Ismail Tambi
dr_tambi@yahoo.com

SAYA suri rumah sepenuh masa berusia 37 tahun. Saya bertubuh gempal dan memulakan diet dalam beberapa bulan ini selain bersenam. Saya juga mengamalkan ubat penahan nafsu makan, tetapi kemudiannya disahkan hamil. Takut apa-apa terjadi pada kandungan, saya berhenti mengambil pil diet berkenaan. Apakah pil ini memberi kesan pada kandungan?

ANNA
Melalui e-mel

MEMANG seseorang itu digalakkan menjaga kesihatan dengan mengamalkan gaya hidup sihat seperti makan makanan seimbang, melakukan senaman berkala mengikut kemampuan fizikal, mengelakkan diri daripada mengambil minuman beralkohol, tidak merokok dan menjauhkan diri dari tekanan.

Individu yang mempunyai berat badan berlebihan perlu mendisiplinkan diri, menjaga makanan dan melakukan senaman supaya berat badan berada di paras sesuai. Dia boleh melakukan apa yang dinasihati doktor.

Ubat menguruskan badan kebanyakannya memberi tekanan kepada pusat selera makan dalam otak. Jika pusat itu tertekan, selera akan menurun dan sebaliknya jika tekanan reda atau tiada. Jika secara kebetulan wanita yang sedang mengamalkan ubat untuk menguruskan badan hamil dia perlu hentikan pengambilan ubat berkenaan dan menjalani pemeriksaan kehamilan dan pemeriksaan pranatal secara berkala.

Kehamilan yang tidak sihat tidak akan berkembang dan kesudahannya seseorang wanita itu akan mengalami keguguran kandungan dalam masa tiga bulan awal kehamilan. Jika kehamilan itu berjalan lancar, tidak ada sebab kenapa seseorang wanita perlu khuatir walaupun dia ada mengamalkan ubat menguruskan badan.

Seseorang wanita itu perlu terus mengadakan pemeriksaan susulan dengan doktor.